Faq

Welkom bij onze FAQ-pagina. Hier vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen over Electricea en onze laadoplossingen. Blader door de vragen en krijg snel de informatie die je zoekt. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat klaar om je verder te helpen

Kernbegrippen
kWh, Wat is dat?

1 kWh is gelijk aan 1 kilo Watt 1 uur lang, of 1000 Watt gedurende 1 uur. De ‘k’ refereert naar ‘kilo’, de ‘W’ naar ‘Watt’ en ‘h’ naar ‘hour’ of ‘uur’ in het nederlands. Stel u over een elektrische radiator  beschikt van 3500 Watt, of dus 3,5 kW. Mocht u deze één uur gebruiken dan zou u na 1 uur 3,5kW verbruikt hebben. De radiator heeft dus een verbruik van 3,5 kWh.

 

RFID, Wat is dat?

RFID wordt gebruikt om van op afstand informatie te communiceren. Zoals contactloze bankkaarten. Deze kunnen dus zeer gebruiksvriendelijk zijn. Een nadeel van deze RFID-tags is dat, in sommige gevallen kunnen ze een reset meemaken. Dit vooral wanneer ze in aanmerking komen met elektronische apparaten (zoals een smartphone bijvoorbeeld). Dit komt ook vaak voor met hotelkaarten om in uw hotelkamer binnen te gaan.

 

Vaste laadkabel? Wat is dat?

Voor het gebruiksgemak hebben we er voor gekozen dat sommige van onze laadstations al een laadkabel bij hebben. Deze laadkabel is vastgemaakt aan het laadstation en kan dus niet ergens anders gebruikt worden.

 

Hoe lang is de kabel van het laadstation?

Vaste laadkabels van uw Electricea laadstations zijn standaard 5 meter. Mobiele laadkabels kunnen soms langer zijn. Zo bestaan er ook van 8 meter.

 

Wat is het verschil tussen AC en DC laden?

AC-laadstations gebruiken wisselstroom om uw auto op te laden. Wisselstroom is te vinden in alle huizen, bedrijven, publieke plaatsen. Wisselstroom stroomt richting de On Board Charger van uw auto. Deze apparatuur zorgt er voor dat de wisselstroom wordt omgevormd in gelijkstroom om deze dan op te slaan in de batterij van uw auto. Deze apparatuur kan echter een beperkt aantal kW aan. Daarom duurt het bij AC-laadstation langer om uw auto op te laden.

 

DC-laadstations gebruiken gelijkstroom om uw auto op te laden. Gelijkstroom is enkel mogelijk aan de hand van een hoge spanningscabine. In tegenstelling tot gelijkstroom, stroomt wisselstroom meteen naar de batterij zonder langs de On Board Charger te gaan. Daarom duurt het bij DC-laadstation minder lang om uw auto op te laden.

 

Wat is roaming?

Roaming is de afspraak met andere providers van laadpassen en laadstations dat er gegevens worden uitgewisseld tussen Electricea en de andere providers. Hierdoor werkt de Electricea laadpas op laadstations van andere providers en zijn de Electricea laadstations toegankelijk voor laadpassen van andere providers.

 

Split billing, wat is dat?

Split billing kan letterlijk vertaald worden als de scheiding van het factuur. Een deel voor de werkgever, een ander deel voor de werknemer. In de ecosysteem van het laden van elektrische wagens betekent meestal dat de werkgever betaalt voor de aanschaf als de kosten voor de abonnementen en dat de werknemer de terugbetaling van de verbruikte kWh. Dit omdat het laadstation thuis bij de werknemer zich bevindt en dus zijn elektriciteit verbruikt om een bedrijfswagen op te laden.

 

Wat is statische load balancing?

Hierbij wordt een vooraf vastegstelde waarde bepaald. Dit wordt gezien als het maximum elektriciteit dat een laadstation kan aanbieden. Het laadstation zal dan ook maar dat maximaal vermogen geven aan het elektrisch voertuig.

Deze waarde kan ook aangesteld worden wanneer er twee laadstations of meer aanwezig zijn. Dan wordt dat maximaal elektriciteit onderverdeeld tussen de verschillende laadstations. Een groep laadstation kan dan maximaal zoveel eketriciteit gebruiken, al dan niet of alle laadstations worden gebruikt of enkel maar een laadstation van de groep.

 

Wat is dynamische load balancing?

Een laadstation kan ook dynamisch slim laden naargelang de beschikbaar elektriciteit in een huis. Dit noemt dan dynamisch load balancing. Aan de hand van de Electricea Energy Guard, wordt het verbruikte elektriciteit continu gemeten. De resterende elektriciteit wordt dan naar het laadstation gestuurd.

 

Laadstations & het laadproces
Laden? Hoe werkt het?

Elektrische auto’s dienen geladen te worden zodat deze kan gebruikt worden om mensen en/of zaken te vervoeren. Om een laadbeurt op te starten is het heel belangrijk om eerste de laadkabels goed in te pluggen. Dit is verschillend van bij auto’s met thermische motoren. Wanneer de laadkabel goed aangesloten is, hoort u meestal een mechanisch geluidje. Dit is de lockmotor die ervoor zorgt dat men niet zomaar de laadkabel kan uittrekken. Daarna, dient u enkel het laadstation bij de RFID-lezer aan te raken met uw laadpas. Wanneer de kleuren van de ledlampen blauw worden, wilt dat zeggen dat de laadbeurt is gestart.

 

Mijn laadstation doet het niet.

In sommige gevallen, een simpel reset van uw laadstation kan al voor veel mirakels zorgen. Dat kan u doen door de zekering van uw laadstation uit te schakelen, een vijftal minuten te wachten, en daarna weer in te schakelen.

Een ander vaak voorkomend probleem is een slechte internetverbinding. Dit kan gebeuren wanneer uw de datakabel van uw laadstation in een ander poort van uw modem hebt ingevoegd.

Mocht het probleem zich voort doen, gelieve dan contact te opnemen met ons door een mail te sturen naar support@electricea.be.

 

Wat is de laadsnelheid van mijn auto?

De laadsnelheid van een voertuig is afhankelijk van enkele dingen:

 

1. Netaansluiting

De laadsnelheid van het laadstation thuis of bij het bedrijf is afhankelijk van het beschikbare vermogen van de netaansluiting. Als de netaansluiting maar 3x25A (17kW) kan leveren, dan kan een laadstation nooit met 22kW (3x32A) de auto opladen. Dit vermogen is simpelweg niet beschikbaar.

 

2. Laadstation

Een laadstation kan geconfigureerd worden van 3,7kW t/m 22kW. Maar het is ook afhankelijk van de aansluiting, bijvoorbeeld monofase (1 fase) of triple fase (3 fase) aansluiting. Wanneer een laadstation met 1 fase is aangesloten, kan deze niet 3 fase laden. Electricea adviseert om een laadstation altijd als 3 fasig laadstation te laten installeren. Dit is wel zo toekomstbestending.

 

3. OBC (OnBoard Charger) van het voertuig

Elk elektrisch voertuig is uitgerust met een OnBoard Charger (OBC). Dit is eigenlijk een soort omvormer. Omdat vanuit het net wisselspanning (AC) wordt geleverd, maar de batterij in het voertuig gelijkspanning (DC) is, dient AC te worden omgezet naar DC. Dit regelt de OBC in het voertuig. Een OBC is geschikt voor een bepaald vermogen:

1.  3,7kW (1 fase, 16A - veel voorkomend bij plugin hybrides)

2.  7,4kW (1 fase 32A - veel voorkomend op de eerste generatie EV's)

3.  11kW (3 fase 16A - lijkt de standaard te worden binnen Europa, waar een 3 fasig netwerk de huidige norm is)

4.  22kW (3 fase 32A - met name bij duurdere EV's beschikbaar, soms als optie)

 

4. Laadkabel

Ook laadkabels zijn in verschillende vermogens beschikbaar. Meestal wordt bij een EV de bijpassende laadkabel geleverd. Dus als je een EV koopt met een OBC die geschikt is voor 11kW, dan wordt er ook een 11kW laadkabel meegeleverd. Bij het opladen van een elektrisch voertuig geldt dat de "ketting zo sterk is als de zwakste schakel". Dus als het laadstation 22kW (3 fase 32A) kan leveren en de auto met 11kW (3 fase 16A) kan opladen, maar we een laadkabel gebruiken van een plugin hybride, 3,7kW (1 fase, 16A), dan zal de auto maar met 3,7kW worden opgeladen. Wel zo veilig.

 

Om te weten met welke laadsnelheid u uw auto kunt opladen, verwijzen we graag naar de website www.ev-database.nl. Daar staan praktische alle EV's met hun specificaties en onder het kopje Accu en Opladen staat een link Klik hier voor alle laadmogelijkheden. Vervolgens krijg je een overzicht van met welk vermogen een EV kan worden opgeladen en hoe lang dit duurt.

 

Wat is de laadtijd van mijn auto?

Om de laadtijd van uw auto te berekenen zijn er een paar parameters nodig. Niet enkel uw auto en uw laadstation zijn belangrijk, ook uw laadkabel als uw netaansluiting zijn belangrijke parameters. Een gouden tip, het altijd de speler die het minste kW aankan dat bepaalt hoe snel u kan laden. Een handig website dat een overzicht geeft per auto: EV Database: een overzicht van alle elektrische auto's.

Hoe kan ik zien welke elektriciteitsnet ik in thuis heb?

Om te weten welke elektriciteitsnet u in huis hebt, kunt u dit gemakkelijk nagaan door het aantal kabels te tellen bij uw tellerkast. Als u twee kabels telt (blauw en zwart), dan hebt u een netaansluiting van 230V. Als u drie kabels telt, dan hebt u een netaansluiting van 3x230 V. Als u vier kabels telt dan hebt u 3x400 V + N. Bij een digitale teller is dit eenvoudiger. Een kleine digitale teller wordt gebruikt voor een eenfasige netaansluiting. Een grote digitale teller wordt gebruikt voor een driefasige netaansluiting. Mocht u nog steeds niet zeker zijn van uw netaansluiting, kunt u altlijd uw netbeheerder contacteren zodat ze u op de hoogte brengen van uw netaansluiting. 

Kan ik mijn auto laden wanneer het regent?

Dit is perfect mogelijk. De Electricea laadstations zijn gemaakt met geanodiseerde aluminium. Deze zijn dus bij hun ontwerp gemaakt om buiten geïnstalleerd te worden. Ook, zijn er verschillende soorten beveiliging tussen het laadstation en uw auto. Zo, bij het minste gevaar wordt de laadbeurt stop gezet. 

Laden met een bevroren kabel.

Laden met een electricea oplaadkabel die bevroren is lukt niet. Na ontdooien van de kabel, lukt laden wel... De interne weerstand wordt te hoog in bevroren kabel

 

 

Mag je een laadkabel over de stoep leggen?

Best informatie inwinnen bij uw gemeente over wat al dan niet wettelijk mag en kan aan uw huis. Zomaar een kabel over de stoep leggen, mag in vele gevallen niet.

Kan je beroep doen op Electricea voor de keuringen?

Ja indien het huishoudelijk installaties betreft.

In elk geval bieden we ondertekende elektrische eendraadschema’s & een situatieplan aan de klant.

 

Nee indien het bedrijfstinstallaties betreft.

Wij raden u aan om dit op te nemen met uw 5-jaarlijkse keuring.

De reden hiervoor is dat voor zulke aanvraag een heleboel gegevens nodig zijn waarover wij niet kunnen beschikken.

Wij raden aan om uw huiselelektricien aan te spreken om dit op te nemen.

In uw keuringsaanvraag dient u ondertekende stroombaanschema’s, een situatieplan, fiche invloedsfactoren en uitwendige invloedsfactoren aan te leveren samen met een oplijsting van de evacuatiewegen.

Welk laadstation past het best in mijn situatie?

De Electricea laadstations zijn inwendig gelijkaardig. Uiterlijk, daarentegen, wordt gekeken naar het gebruik van het laadstation. Zo kunt u kiezen tussen een muurmontage of op een zuil. U kunt ook kiezen voor een laadstation met een socket of een vaste laadkabel.

Bekijk gerust hier alle mogelijkheden die we aanbieden.

 

Wat zijn de stappen te volgen om een laadstation te installeren?

U kan een vrijblijvend offerte aanvragen door een mail te sturen naar info@electricea.be. Gelieve in uw mail volgende zaken te melden: uw gegevens, uw situatie, uw btw-nummer of particulier (mocht u een particulier zijn), wat u op zoek bent.

Wij zullen u dan contact opnemen met u om de verdere stappen uit te werken. Naargelang de situatie wordt er dan beslist voor een plaatsbezoek. Wanneer u definitieve offerte verzonden is, wachten wij op u akkoord om de installatie in te plannen. Gelieve een 4-tal weken te rekenen tussen uw akkoord en de plaatsing van uw installatie.

 

Wat is het verschil tussen een plug&charge en een slimme laadpaal?

Plug&Charge laadstation zijn laadstations die niet met internet zijn verbonden. Zij laden snel en veilig maar registreren de verbruikte kWh niet. Wanneer u het nodig vindt om de kWh-verbruik te weten, verkies u toch voor een slimme laadstations. Deze laadstations hebben een gecertificeerde kWh-meter dat verbonden is met het internet zodat alle verbruik wordt opgeslagen.

 

Wat zijn de verschillende type connectoren?

Tegenwoordig in Europa zijn er twee type connectoren, elk bestemd voor een verschillend gebruikt.

De Type 2 Mennekes connector is een europees universeel connector te vinden op alle gewone laadstation (AC-laadstations). Alle plug-in hybride en elektrische auto’s gemaakt voor de Europese markt hebben deze connector. Een ander connector is de CCS2 connector. Deze wordt gebruikt op alle europese snellaadstations (DC-laadstations).

Oudere connectoren, en/of connector voor de Amerikaanse en Aziatische markt zijn: Type 1, Chademo

 

Kunnen de Electricea laadstations buiten geplaatst worden?

Alle Electricea laadstations zijn gemaakt in de visie om deze buiten te gebruiken. De nodige beveiliging zijn aanwezig zodat niets zou binnen gaan. Ook gebruikten wij geanodiseerde aluminium bij de productie van onze laadstations. Dit straalt een duurzame aspect in tegenstelling tot plastiek.

 

Waarom een laadstation in plaats van een noodlader?

Mobiele laders of noodladers genoemd zijn laders met daarin de nodige beveiliging aanwezig. Wel, kunnen deze het warmte beheer minder goed aansturen als een laadstation. Een overmate gebruik kan er voor zorgen dat uw batterij onrechtstreekse beschadigingen zou krijgen. 

 

Stekker komt niet uit het laadstation.

Mogelijke oorzaak:

 • Verkeerde pas gebruikt om het laden te stoppen (LED-ring knippert kort paars)
 • Ontgrendelpin komt niet omhoog
   

Oplossing:

 • Gebruik dezelfde pas voor het stoppen van de laadsessie als waarmee deze is gestart
 • Duw de stekker dieper in het laadstation en houd de pas nogmaals voor de kaartlezer
 • Schakel de stroom uit in de meterkast en schakel deze na twee minuten weer in
 • De hendel op het slot kan handmatig naar boven worden gedaan door een technieker om te ontgrendeling

 

Wat betekenen de kleuren van de ledlampen bij een laadstation?

De ledlampen bij een laadstation kunnen verschillende kleuren hebben. In West-Europa worden deze kleurencode gebruikt: 

groen = beschikbaar

geel/oranje = laadbeurt onderbroken/laadbeurt in startfase

blauw = laden

rood = foutmelding

 

LED-ring blijft continu geel oplichten.

Mogelijke oorzaken:

 • Laadstation wacht op het voertuig
 • Het voertuig is volledig geladen
 • Defecte laadkabel
 • Weerstand van aarding is te hoog, bij bepaalde voertuigen moet deze lager zijn 150 Ohm
 • Het voertuig heeft een timer
   

Mogelijke oplossingen:

 • Zitten alle stekkers goed in het voertuig en het laadstation? (Te controleren door de gebruiker)
 • Is de weerstand van de aarding correct? (De aarding laten meten door een elektriciën)
 • Vervang de laadkabel (laat een vaste laadkabel door een elektriciën vervangen)
 • Wijzig de instelling van de timer in het voertuig (te controleren door de gebruiker)

 

Hoe kan ik een laadstation bestellen?

U kan een vrijblijvend offerte aanvragen door een mail te sturen naar info@electricea.be. Gelieve in uw mail volgende zaken te melden: uw gegevens, uw situatie, uw btw-nummer of particulier (mocht u een particulier zijn), wat u op zoek bent. Wij zullen u dan contact opnemen met u om de verdere stappen uit te werken.

Hoe snel kan ik laden ?

 

Op het adres https://ev-database.org vindt u een schat aan gedetailleerde informatie over een breed scala aan elektrische voertuigen.

Deze website biedt een uitgebreid overzicht van de totale capaciteiten van elk model, evenals gegevens over de bijbehorende laadtijden, zowel in "langzaam" als "snel" modus. Een waardevolle referentie voor iedereen die streeft naar optimale routeplanning en efficiënte oplaadmomenten.

 

Laadpas
Op welk laadstation kan ik de Electricea laadpas gebruiken?
Waar kan ik mijn laadpassen beheren?

Alle informatie over uw laadpassen kan u terugvinden op het beheerportaal voor de laadpassen:

 https://electricea.evc-net.com/

Naar beheerportaal laadpassen

 

Hoe kan ik een laadpas aanvragen?

Dit kan heel gemakkelijk. U kan ons een mail sturen op info@electricea.be met als onderwerp “aanvraag laadpas”, vervolgend met uw adresgegevens, aantal gewenste laadpassen, naam en voornaam. Wij zorgen dan dat een laadpas per post naar u wordt verstuurd, dit binnen enkele werkdagen. 

Hoe registreer ik mijn laadpas?

A. Bij het verkrijgen van uw laadpas, krijgt u ook een brief meegestuurd met meer uitleg over de registratieprocedure van uw laadpas. 

 

B. U kan u ook onmiddellijk registreren via volgende link:

Bedrijf:  https://electricea.evc-net.com/Register/Company 

Particulier:https://electricea.evc-net.com/Register/NonCompany

Opgepast, de registratieprocedure is browser gevoelig. 

Gelieve bij het registreren Google Chrome of Microsoft Edge te gebruiken. 

Ik kan mijn laadpassen moeilijk registreren?

Medische entiteiten: 

U dient zich te registreren als particulier. Want, bij de opvraging van uw btw-nummer kan de zoekrobot uw btw-nummer niet terugvinden, aangezien dit enkel een ondernemingsnummer is.

 

De registratie kan mijn laadpas nummer niet terugvinden: 

Opgepast, de registratieprocedure is browser gevoelig. Gelieve bij het registreren Google Chrome of Microsoft Edge te gebruiken. Extra tip, de zoekrobot is heel gevoelig. Gelieve alles met blokletters te schrijven en zorgen dat er geen enkele spatie aanwezig is. Mocht het probleem blijven voorkomen, gelieve een mail te sturen naar support@electricea.be

 

Ik kan niet opslaan omdat mijn e-mailadres in het rood staat: 

Dit komt omdat u zich eerder hebt geregistreerd. Gelieve dan de registratieprocedure stop te zetten en op de hoofdpagina op “wachtwoord vergeten” klikken. U krijgt een automatisch mail om uw wachtwoord aan te passen. Mocht het probleem blijven voorkomen, gelieve een mail te sturen naar support@electricea.be.

Mijn laadpas doet het niet.

1.Controleer of onze laadpassen compatibel zijn met het desbetreffende laadstation. Je kan gemakkelijk alle info terugvinden via onze Electricea APP gratis te downloaden op zowel iOS als Android via volgende link:

Laadpassen zijn ontworpen met een RFID-tags. RFID wordt gebruikt om van op afstand informatie te communiceren. Zoals contactloze bankkaarten. Deze kunnen dus zeer gebruiksvriendelijk zijn. 

 

2. Een nadeel van deze RFID-tags is dat, in sommige gevallen kunnen ze een reset meemaken. Dit vooral wanneer ze in aanmerking komen met elektronische apparaten (zoals een smartphone bijvoorbeeld). Dit komt ook vaak voor met hotelkaarten om in uw hotelkamer binnen te gaan. Ook het boren van gaten in uw laadpas zorgt er voor dat uw laadpas niet meer functioneert. I dergelijke gevallen kunt u een mail sturen naar info@electricea.be zodat wij u een nieuwe laadpas opsturen.

 

3. Een nieuwe laadpas wordt pas actief  binnen de 3 dagen

Hoeveel kost een laadpas?

De Electricea laadpassen zijn gratis. Enkel is er een eenmalige vaste kost van 0,35€ per gestarte laadsessie.

Is er een abonnement aan verbonden? Welke kosten zijn er aan verbonden?

Er zijn geen abonnementen verbonden aan onze laadpassen. Enkel komt er 0,35€ per laadbeurt. 

Waar kan ik de transacties van mijn laadpas terugzien?

A. Dit kan je terugvinden via onze Electricea APP gratis te downloaden op zowel iOS als Android via volgende link:
1. iOS: ELECTRICEA in de App Store (apple.com)2. Android: ELECTRICEA - Apps on Google Play

B. Je kan dit ook terugvinden door zich aan te melden op: https://electricea.evc-net.com/ . Wanneer aangemeld, onder transacties kan je alle transacties van uw laadpas(sen terugvinden. Verschillende handige filter zijn dan bruikbaar om uw gegevens zo goed mogelijk te kunnen filteren. 

Is het mogelijk om meerdere laadpassen te hebben?

Dit is mogelijk. U kan altijd extra laadpassen aanvragen door een mail te sturen naar info@electricea.be met als onderwerp “aanvraag laadpas”, vervolgend met uw adresgegevens, aantal gewenste laadpassen, naam en voornaam. Wij zorgen dan dat een laadpas per post naar u wordt verstuurd, dit binnen enkele werkdagen. 

Prijzen, verbruik, verplichtingen & facturatie
Aangifte van laadpaal verplicht !

De autoriteiten hebben besloten om een wetgeving op te stellen die consumenten verplicht om hun oplaadpunten, evenals de installaties voor de productie van elektriciteit en eventuele opslagsystemen (zoals batterijen voor huishoudelijk gebruik), aan te geven. Zij die dergelijke apparatuur niet aangeven, zullen worden beboet. 

Maar waar moet deze apparatuur dan worden aangegeven? 

Bij sommige netwerkbeheerders kan men aangifte doen via een online formulier op de website.

Echter, niet alle netwerkbeheerders hebben dit formulier al beschikbaar. In de tussentijd kan men een e-mail sturen.

Het is dus belangrijk om deze verklaring af te leggen, zodat de exploitanten het netwerk kunnen aanpassen. Het is beter om een verstoring te voorkomen, die onvermijdelijk voor iedereen nadelig zou zijn.

 

 

Kan ik voor elke elektrische wagen de premie aanvragen?

Premie voor een nieuwe/tweedehands elektrische wagen in vlaanderen

 

Een premie aanvragen kan zowel voor de aankoop van een nieuwe als van een tweedehandswagen. Behalve particulieren komen ook vzw’s en aanbieders van deelmobiliteit in aanmerking. De enige beperking is dat de catalogusprijs van de auto niet hoger mag zijn dan 40.000 euro, inclusief btw.

De premie loopt tot 2024. Volgens het voorstel dat nu op tafel ligt, wordt in 2024 5.000 euro uitgekeerd voor nieuwe wagens en 3.000 euro voor tweedehandswagens.

Die afname is volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) logisch, omdat een natuurlijke daling van de prijzen voor elektrische wagens waarschijnlijk wordt naarmate de tweedehandsmarkt uitbreidt. Om fraude tegen tegaan mag een wagen die met een premie is gekocht niet binnen drie jaar wordendoorverkocht.

 

Wat is een gangbare tarief per kWh?

Dit is natuurlijk te zien hoeveel u betaalt voor uw stroom. We mikken in de meeste gevallen op ongeveer 0,30€/kWh excl. Btw. Mocht u toch zeker willen zijn, gelieve dan contact op te nemen met uw energieleverancier om uw prijs per verbruikte kWh te weten. 

Welke fiscale vergoeding krijgen we voor het plaatsen van een laadstation?

De federale overheid biedt verschillende tegemoetkomingen, dit naargelang u particulier of als bedrijf investeert. Een particulier kan tot 45% van maximaal 1500 euro fiscaal terugkrijgen bij de investering van een laadstation. Een bedrijf kan tot 150% van een onbeperkt bedrag fiscaal terugkrijgen. U kan meer informatie terugvinden op: Tegemoetkomingen vanuit de Federale Overheid voor bedrijven - Electricea  Tegemoetkomingen vanuit de Federale Overheid voor particulieren

Waar kan ik het verbruik/transacties van mijn laadstation terugvinden?

U kan dat terugvinden door zich op https://charge.electricea.com/ aan te melden. Wanneer uw Electricea laadstation werd geïnstalleerd kreeg u een registratielink doorgestuurd.

Naar beheerportaal laadpalen

 

Split billing, hoe activeer ik die?

Je kan dat gemakkelijk navragen door een mail te versturen naar info@electricea.be. Wij zullen met u contact opnemen en uw situatie bekijken of alle voorwaarden correct zijn om het split billing toe te passen. Het zou kunnen dat we nog een paar gegevens zouden missen, wanneer we deze krijgen met uw goedkeuring, dan kunnen we de split billing activeren.

Is er een abonnement verbonden aan mijn laadstation? Zo ja, de welke en waarvoor dienen ze?

Er kunnen twee abonnementen verbonden zijn aan uw laadstation.

Electricea Charge Advanced Service + Support Service:

Met dit abonnement heeft u via het Electricea Charge beheer portaal online toegang tot de actuele en historische gegevens van uw laadstation. Ook de Electricea Servicedesk heeft toegang en kan u remote voorzien van ondersteuning, zoals updates, configuratiewijzigingen en firmware. Tevens kunt u er met dit abonnement voor kiezen om uw laadstation publiek toegankelijk te maken, de locatie te publiceren en een automatische vergoeding te ontvangen voor de laadtransacties.

Met dit abonnement heeft de Electricea Supportdesk online toegang tot uw laadstation om online ondersteuning te bieden. U heeft ongelimiteerde toegang tot de supportdesk, zowel telefonisch, per mail als per chat en zij biedt ondersteuning op het gebied van updates, configuraties en firmware, maar u kunt bij de supportdesk terecht met vragen over publiek laden, uw laadpas en/of laadapp. Dankzij dit abonnement kan de supportdesk veel vragen en/of problemen ondervangen, zonder dat een service interventie ter plaatse nodig is.

Kostprijs: €6 / connector / maand

 

SIM Kaart:

Wanneer het laadstation niet verbonden kan worden met het lokale netwerk, kan er via de LTE module (3G/4G) een internetverbinding worden opgezet. Hiervoor wordt een SIM-kaart verstrekt, incl. databundel, op basis van fair-use policy.

Kostprijs: €2,25 / laadlus / maand

 

Hoe kan ik een abonnement opzeggen?

Het eerste jaar is een abonnement niet opzegbaar. Nadien is het maandelijks opzegbaar.

 

Is een abonnement verplicht bij een “slim” laadstation?

Ja, bij elk laadstation dat in het Electricea Charge beheerplatform backoffice geactiveerd is moet een abonnement betaald worden. Via dit abonnement wordt de roaming* verzorgd en de automatische vergoeding.

Hoe gebeurt de facturatie mbt het laadgebeuren?

Hieronder kan u een link vinden naar een document die u wegwijs maakt in de facturatie met betrekking tot het laadgebeuren.Uitleg Facturatie

Hoe worden de verbruikte kWh verrekend?

Een laadpas is altijd gelinkt aan een bankrekeningnummer. Een laadstation is ook altijd gelinkt aan een bankrekeningnummer. Elk laadstation gebruikt zijn eigen tarief. Het laadstation factureert de verbruikte kWh aan de laadpas die zojuist is komen laden. De verbruikte kWh worden dan door de laadpas betaald met het gangbare tarief van het laadstation. Wanneer de betaling is voltooid, krijgt het laadstation de terugbetaling. Dit op de bankrekeningnummer gelinkt aan het laadstation. Omdat dit verhaal met domiciliëring gebeurt, spreken we van een automatische betaling/terugbetaling.

 

Moet ik betalen op mijn eigen laadstations?

Indien men met de Electricea laadpassen op eigen laadstations laadt is er geen extra kost. Dus geen extra  0,35€.

 

Wat is het verschil tussen de transacties van mijn laadstation en de transacties van mijn laadpas?

De transacties van uw laadstation zijn alle transacties van zowel uw laadpas(sen) en, in het geval dat uw laadstation publiektoegankelijk staat, van externe laadpas(en). De transacties van uw laadpassen zijn alle transacties van uw geladen kWh bij verschillende laadstations.

 

Hoe verloopt de afrekening van de laadsessies?

Er is een periode van een 6-tal weken tussen de factuur van de laadbeurten en de credit nota. Bij opstart is dat een 12-tal weken.

Bijvoorbeeld:

Voor de laadsessies van juni heeft een klant een factuur van LMS gekregen rond 15 juli. De credit nota uit MAXEM komt 6 weken later dus op ongeveer 29 augustus.

Bij opstart wordt de eerste factuur voor twee maanden gerekend en dus kan het tot 12 weken duren vooraleer de credit nota binnen komt.

Een handige tip is kijken naar de aantal kWh, want deze zijn hetzelfde voor zowel LMS als MAXEM.

 

Niet gevonden wat je zocht?
 

contacteer ons

blog